DVD Nová vlna české animace 2009

Filmové pásmo obsahující klíčové filmy současné krátkometrážní animované tvorby v České republice. Na základě dramaturgického výběru Prof. Jiřího Kubíčka a Pavla Horáčka vydal DVD Institut animované tvorby za účelem propagace českého animovaného filmu v zahraničí.
Jediný český mezinárodní soutěžní festival animovaných filmů AniFest pod hlavičkou Institutu animované tvorby představil v minulých dvou týdnech své nové propagační DVD Nová vlna české animace na významných evropských filmových festivalech v Berlíně, ve francouzském Clermont Ferrand a v Bruselu.

 

Nová vlna české animace

Devadesátá léta minulého století probíhala ve znamení těžkého úpadku české animované tvorby a postupného rozpouštění velkých tradičních studií do malých, často rodinných ateliérů.

Tato neblahá skutečnost měla ovšem i svá pozitiva. Protože velcí mistři animace nemohli točit filmy, začali učit na uměleckých školách. A, tak jak postupně ztrácela význam umělecká tvorba velkých studií, nabývala ho tvorba studentů. Čeští studenti převzali od profesionálů a svých pedagogů štafetový kolík animovaného umění.

Aniž by to někdo naplánoval nebo předpověděl, v české animaci se zrodilo něco nového, něco sympatického, něco životaschopného, něco smysluplného. Říkejme tomu třeba „nová vlna“, protože tento terminus technicus má v české kinematografii svou tradici a doposud dobrý zvuk. Je symbolem.

Mladí muži a dámy z českých uměleckých vysokých a středních škol začali při plnění svých studijních povinností i po absolutoriu vytvářet díla, která kreativně navazují na tvorbu jejich pedagogů, ale využívají již všech novodobých výdobytků, které s sebou přinesla digitalizace. V nich světu sdělují, že tady jsou, myslí a tvoří a osud jejich domu, ulice, města, země, planety jim není lhostejný.


Toto DVD představuje filmy devíti absolventů či studentů pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové a FAMU.

„Doyeny“ této „devítky“ jsou Galina Miklínová z VŠUP a Michal Žabka z FAMU. Galina Miklínová se již prosadila jako autorka společenských alegorií a neotřelých filmů pro děti a pro Michala Žabku je charakteristický jeho humanistický humor a zaměření na loutkovou animaci.


Václav Švankmajer má již za sebou nominaci na studentského Oscara a krom animace se věnuje volné malbě a režii hraného filmu. S ním přichází do české kinematografie magický realismus.

Lucie Šimková-Sunková již během svého studia obohatila českou animaci o techniku animované malby, v níž dosáhla pozoruhodných výsledků.

Edita Krausová je vynikající grafičkou a malířskou s velkým smyslem pro stylizaci. Má za sebou již řadu výstav a účastí na filmových festivalech.

Jaromír Plachý se výrazně prosazuje svým minimalistickým stylem, smyslem pro zkratku a černý humor. Vynikající jsou jeho internetové animace.

Martin Duda se programově věnuje novým médiím a zejména 3D počítačové animaci a její kombinaci s hraným filmem. Není pro něho modlou, ale nástrojem.

I Zdeněk Durdil ovládá dokonale všechny taje digitální kinematografie. Pomocí nových výrazových prostředků se vyjadřuje k palčivým otázkám současného složitého světa.

Úsměv, humor, smysl pro problémy „malého člověka“ jsou charakteristickými rysy tvorby Anety Kýrové. Je vynikající kreslířkou a tak je její hlavní doménou kreslená animace.

Více než 9 filmů devíti rodících se osobností se na jedno DVD nevejde. Do „nové vlny“ české animace však patří mnohem více autorů z českých vysokých i středních uměleckých škol. Přejme si, aby se jim dařilo.


Jiří Kubíček



Výjev ze života antilop na DVD Nová vlna české animace 2009



 

Oblíbené příspěvky